Borstgezondheid

Voor gezonde en pijnvrije borsten

Thermografie, borstweefselbehandelingen, lymfedrainage, littekenbehandelingen en leefstijladvies om je borsten zacht, soepel en pijnvrij te houden. 

Het gebruik van etherische oliën als ondersteuning voor gezonde borsten

Het gebruik van etherische olie is voor veel vrouwen een weldadige ervaring en kan ondersteunen in een betere gezondheid van je borsten. Naast ontstekingen wordt in de rapporten ook vaak hormonale onbalans en verminderde lymfeafvoer of lymfestagnatie beschreven. En in de borstgezondheidstips die je ontvangt na een thermogram staan ook veel tips met dingen die je zelf kunt doen om de gezondheid van je borsten te verbeteren. Een aanvulling hierop is het gebruik van etherische olie. Super gemakkelijk om zelf te doen en pure en natuurzuivere essentiële olie werkt heel heilzaam.

Daarom schrijf ik daar een stukje over. Ik werk veel met borstbehandelingen en gebruik daarvoor vaak etherische oliën. Ik heb ook een borstenolie gemaakt waar veel vrouwen inmiddels mee hebben kennisgemaakt. Als basisolie gebruik ik gefractioneerde kokosolie en de etherische oliën zijn van doTerra.  
 
Ontstekingen
Het is belangrijk om (laaggradige) ontstekingen te bestrijden, beter nog om ze te voorkomen. Onderstaande etherische oliën kunnen je hier goed bij ondersteunen.
Sandalwood wordt gebruikt om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Alleen al hierdoor is het ook een goede ondersteuner voor hormonale gezondheid. Een hormonale onbalans gaat namelijk vaak samen met verhoogde cortisol-levels en ontstekingen.
Frankincense is een hele bijzondere olie en wordt ingezet bij een veelheid aan klachten, dat wisten ze in de oudheid al. Ook Frankincense heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.
Copaiba is een olie die ook zeer ontstekingsremmende eigenschappen heeft, naast de pijnstillende eigenschappen. Dat maakt dat deze olie vaak ingezet wordt bij allerhande pijnen en ontstekingen.
 
Hormonale onbalans
Veel vrouwen hebben last van hormonale schommelingen. We denken hierbij gauw aan overgangsklachten, maar dat is het niet alleen. Deze onbalans kan zelf ook weer de aanjager zijn van allerlei ontstekingen en andere problemen. Stress bijvoorbeeld is absoluut zeer verstorend voor je hormonale balans. Het gebruik van etherische oliën kan je ondersteunen om op gebied van hormonen weer in balans te komen.
Clary Sage kan ondersteunen in de cyclus van de vrouwelijke hormonen. Het kan ook verlichtend werken voor en tijdens de menstruatie.
Chamomille staat vanuit de oudheid bekend als ontspannend en rustgevend. En juist die ontspanning is de tegenhanger van stress. Hoe minder stress, hoe rustiger je hormonen.
 
Stagnatie in je lymfesysteem
Belangrijk in het “waste management” van je lichaam is je lymfestelsel. Dat is de afval-opruimdienst van je lichaam en zorgt voor reiniging en afvoer van afvalstoffen uit je lichaam. Ophoping in je lymfestelsel komt vrij vaak voor. Je leest in dit blad hoe je jezelf daarin kunt helpen. Ook etherische oliën kunnen een handje helpen.
Lemongrass kan ondersteunen bij de verbeteren van de lymfedrainage.
Cypress kan ondersteunen bij het verminderen van lymfe-ophopingen en helpt de circulatie te verbeteren.
Helichrysum kan ondersteunen bij de verbetering van de lymfedrainage en ondersteunt het afvoeren van toxines en zware metalen.
 
Zo zijn er allerhande etherische oliën met mooie eigenschappen en heerlijke geuren. Geuren die ook al een bepaalde gemoedstoestand kunnen stimuleren. Maar let op; etherische olie werkt altijd ondersteunend. Heb je klachten, raadpleeg je arts.
 
Let op de kwaliteit!
Het is voor je gezondheid heel erg belangrijk dat je oliën gebruikt die 100% puur en natuurlijk zijn. Alleen deze pure en natuurlijke etherische oliën hebben de therapeutische werking van de grondstoffen in zich.

 • Ik gebruik de borstenolie nu een aantal maanden, wat een weldaad voor je lichaam en je neus! Mijn borsten voelen nu ook een stuk zachter.
 • Ik durf mijn borsten aan te raken, dat is een groot verschil met eerder.
 • Ik slaap een stuk beter als ik de olie in een diffuser doe. En niet alleen ik, mijn hele gezin slaapt beter.

Lezing Borstgezondheid

Interactieve lezing over gezonde borsten

Ik vind het erg leuk om te vertellen over borstgezondheid, thermografie en wat je zelf kunt doen om gezonde borsten gezond te houden. Ik heb daarom ook een interactieve lezing gemaakt van ongeveer 1,5 uur waarin ik vertel over de anatomie van de borst, de bekende aandoeningen, wat je zelf kunt doen om je borsten zacht en soepel te maken. Daarnaast vertel ik uitgebreid over borstweefselbehandelingen, lymfedrainage, medische thermografie, geef ik lifestyle adviezen en is er ruim de gelegenheid om met de aanwezigen in gesprek te gaan. Een lezing kan altijd op maat gemaakt worden en desgewenst ingekort of uitgebreid worden. 

Informatie tijdens de gratis borstenavond

Eens per maand is er een borstenavond in Smilde waarin alle vragen gesteld kunnen worden als het gaat over borstgezondheid. Op deze avond is er een kleine groep vrouwen die in vertrouwde en veilige setting al hun vragen en verhalen kunnen delen. Wat zijn de meest voorkomende vragen?

Hoe werkt het borstelen?

Kan ik een Sloggi bh zonder beugel passen?

Kan ik de Omega 3 van Eqology ook proeven?

 

Deze avond kost niks en is doorgaans zonder agenda. Alle vragen zijn welkom. We werken wel met aanmeldingen.

 • "Ik heb de behandelingen door Frauke als erg prettig ervaren. Eerlijk gezegd zag ik er wel een beetje tegenop, maar door de rustige, respectvolle manier waarop de behandelingen plaatsvonden was dat na de eerste keer wel over. Mijn (voorheen pijnlijke) borsten voelen beter aan. Ik ben erg tevreden!"

 • "Frauke gaat heel zorgvuldig en respectvol te werk. Ze legt alles goed uit en stelde me erg op mijn gemak. Hoewel het misschien eerst spannend lijkt, heb ik dat helemaal niet zo ervaren. Het voelde erg vertrouwd en veilig bij haar."

 • Ik was bij De Groene Zuster geweest voor thermografie van de borst. Daar had ik een hoog niveau van zorg. Frauke heeft me behandeld en na een aantal behandelingen had ik een laag niveau van zorg. Het voelt allemaal veel beter en ik ben er nu ook veel geruster op. 
 • Wat een zachte en ontspannende behandeling. Ik kom voor mijn borsten, maar ontspan van top tot teen. Heerlijk! En mijn borsten zijn super zacht.
 • Door alle operaties waren mijn borsten "eng" geworden. En nu door de behandelingen heb ik weer verbinding met mijn borsten, ze mogen er weer zijn.

Onderzoek van het lichaam met thermografie

Preventief onderzoek met een warmtecamera

Samen met De Groene Zuster voert Leeef! preventieve (borst)studies uit met Medische Thermografie. De camera die daarbij gebruikt wordt is een infrarood camera die veilig is en geen straling afgeeft. Bij deze manier hoeven je borsten ook niet samengedrukt te worden tussen platen als je je borsten wilt laten onderzoeken. Deze camera detecteert de warmte van het lichaam en zet dat om in beelden. Dit onderzoek is preventief. We onderzoeken de fysiologie en niet de anatomie. Als er veranderingen in jouw fysiologische processen zichtbaar worden, dan zijn die met het veranderen van je leefstijl vaak omkeerbaar. Dit is echte preventie, niet wachten totdat je ziek bent, maar van te voren al controleren en verbeteren.

Met medische thermografie krijgen we een rapport wat aangeeft waar verbeteringen in de gezondheid te halen zijn, bepaalde patronen “duiden op….” en dat kan gebruikt worden voor vervolgonderzoek of voor behandelingen. We verwijzen bijvoorbeeld door naar osteopathie, chiropractie, acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathie, artsen voor functionele geneeskunde maar natuurlijk ook naar de eigen huisarts.

Met Medische thermografie krijgen we geen diagnose, maar een rapport wat laat zien waar verbeteringen te halen zijn of het geeft een duidelijke reden voor vervolgonderzoek.
Er komt géén straling vrij, doet geen pijn en je wordt niet aangeraakt. De thermograaf blijft op circa 1 tot 2 meter afstand van je staan en maakt opnames vanuit verschillende gezichtspunten.

Rust in je hoofd door preventief onderzoek.

Thermografie geeft hiermee duidelijkheid over je gezondheid. Je krijgt altijd een persoonlijk rapport en tips en adviezen die aansluiten bij jouw gezondheid. Is er een verhoogd niveau van zorg? Dan verwijzen we je door naar je huisarts voor vervolgonderzoek. Bij de lagere niveaus van zorg krijg je tips en adviezen om voor jezelf te zorgen. Soms zit daar ook een doorverwijzing in naar een therapeut, maar het meeste kun je zelf.

Door het opvolgen van deze adviezen kun je je lichaam gezond houden én kun je elk jaar of elke twee jaar weer zien of en wat er is veranderd en of je actie moet ondernemen. En dat maakt dat je vertrouwen hebt in je lichaam, dat je zelf de regie hebt over je eigen gezondheidszorg en dat je weet wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Dat is échte preventie, én dat geeft rust in het hoofd! 

Soorten thermografisch onderzoek

Veel vrouwen kiezen voor een borstonderzoek, gewoon om te controleren hoe het gaat en om zelf handvatten te hebben ter verbetering. Maar wil je meer oorzaken en gevolgen in beeld hebben, dan kun je in plaats van een borststudie ook kiezen voor een vrouwengezondheidscheck, mannengezondheidsonderzoek, of een full body studie. Hierin wordt gekeken naar de invloed van de darmen, de kaak, de lymfeafvoer etc op de rest van het lichaam. Er worden infraroodopnamen gemaakt vanuit verschillende gezichtspunten. Dit maakt de methode pijnloos en veilig, geschikt voor elke vrouw! En elke man!

Meer informatie over Medische Thermografie vind je op de website van De Groene Zuster

Logo De Groene Zuster

 • Je krijgt veel adviezen en inzichten waar je zelf mee aan de slag kunt. En als je dan weer komt dan zien ze of er wat veranderd is of niet. En als er wat verandert ben je er snel bij. Je kiest zelf wat je wilt en daarmee heb je zelf de regie. Doordat ik dit jaarlijks doe heb ik vertrouwen in mijn lichaam en rust in mijn hoofd.
 • Ik heb na het maken van een thermogram veel tips gehad hoe ik mijn borsten gezonder kan maken. Het voelt goed dat je zelf zoveel kunt doen om gezondere borsten te krijgen.
 • Dat droogborstelen wat De Groene Zuster altijd zegt vond ik in het begin wel een dingetje, maar het voelt zoveel beter. Mijn borsten voelen minder gespannen en ik voel me zelf een stuk zekerder. Ik zou het niet meer willen overslaan.
 • Ik kan Thermografie heel erg aanraden! Ze gebruiken geen straling, je voelt er niets van en je krijgt echte aandacht. En daarna ook de uitslag met de foto's thuis. En ze bellen je om je veel adviezen te geven of je door te verwijzen. Ik had dit allemaal niet verwacht.
 • Ik heb nog nooit zo'n gemakkelijk en pijnloos onderzoek gehad. Waarom weten vrouwen hier niet van? Super vrouwvriendelijk, dit zou iedereen moeten doen!

Omega 3 voor gezonde borsten

Omega 3 is belangrijk voor je cellen

Aandacht voor bewegen, goede voeding en anti-veroudering neemt toe. Anderzijds hebben we steeds meer te kampen met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Studies tonen aan dat een goede balans tussen Omega 3 en Omega 6 cruciaal is voor een goede gezondheid. 

EEN GEZONDE BALANS tussen Omega 6 en Omega 3 is een van de belangrijkste schakels voor gezondheid en het beperken of voorkomen van chronische ziekten.  

De Omega 6 - Omega 3 verhouding in het typische westerse dieet ligt tussen 10:1 en 20:1 en soms nog wel hoger. Dit betekent dat we tot 20 keer meer Omega 6 vetzuren binnen krijgen dan Omega 3 vetzuren. Een Omega 6 - Omega 3 verhouding van 5:1 of liever nog 3:1 is van belang voor normale lichaamsfuncties.

Waar is hoog gedoseerde Omega 3 goed voor?

Goed voor het hart

Goed voor de hersenen

Goed voor het zicht

Goed voor het immuunsysteem

Goed voor bloeddruk en triglyceriden level

Goed voor de spierfunctie

Maar wat voor mij net zo belangrijk is, is de afvalverwerking vanuit de cel. En die kun je verbeteren door het gebruik van een hoog gedoseerde Omega 3. Voldoende Omega 3 in je bloed zorgt ervoor dat de celwand beter doorlaatbaar wordt. Daardoor kunnen de voedingsstoffen er beter in en de afvalstoffen er beter uit. Wat er gebeurt als je eerst je cellen eens de tijd geeft om te herstellen door het gebruik van hoog gedoseerde Omega 3, is dat je cellen de voedingsmiddelen weer gaan opnemen. Als de cellen zo verkrampt zijn dat ze dat niet meer kunnen, dan merk je ook dat het gebruik van supplementen niet zoveel zoden aan de dijk zet. Als je weer genoeg Omega 3 in je bloed hebt, dan gaan je cellen weer opnemen en wordt je gezonder. Deze functie maakt dat voldoende Omega 3 in je bloed zeer ontstekingsremmend werkt. En dat helpt weer om de ontwikkeling van chronische ziekten tegen te gaan.

Hoe werkt Omega 3 in de cel?

Ook voor mensen met borstkanker zou het goed zijn. Het zou de groei van de tumor beperken, de uitzaaiingen naar andere organen en de kans op overleving vergroten. Lees hier meer over in de publicatie hierover Borstkanker en Omega 3 op Pubmed

Omega 3 van Eqology

Ik werk zelf met Omega 3 van Eqology, dat is denk ik de beste Omega 3 olie ter wereld. Hoog gedoseerd, vloeibaar, gezuiverd van schadelijke stoffen en het heeft het Msc keurmerk. Daarnaast is er een bloedtest beschikbaar zodat je weet of je het nodig hebt of niet. Zijn jouw bloedwaarden goed genoeg? Dan krijg je je geld terug.

Wat maakt Omega 3 van Eqology anders dan andere Omega 3?

- Eqology heeft zowel een Vegan Olie als een Visolie, beide even hoge kwaliteit.

- Eqology heeft een hoge dosering EPA en DHA, van 1400 mg

- Omega 3 van Eqology is vloeibaar en daardoor minder bewerkt en wordt minder snel ranzig dan Omega 3 in capsules.

- Het Msc keurmerk van Eqology geeft aan dat het om duurzaam gevangen vis uit de koude poolzeeën gaat. Het vlees van de kabeljauw is voor consumptie en van de vetrijke delen wordt de olie gemaakt. Er is bijna geen afval.

- De van de Eqology olie is 4-6, extreem laag. Dat houdt in dat het de meest zuivere olie is die in deze dosering verkrijgbaar is.

- De olie van Eqology heeft twee Michelinsterren voor de beste smaak. Ook al zou je het nog een keer opboeren, dan nog is de smaak prima. 

- En er is een bloedtest. Dus als je echt wilt weten of het werkt, dan kun je voordat je start een bloedtest doen en na een aantal maanden weer. Dan zie je echt het verschil. Want meten is weten.

Meten is weten, doe de Omega 3 test 

Na het doen van de test kun je beginnen met het suppleren van extra Omega 3. Na vier of 5 maanden kun je dan nog eens testen om te zien in welke mate het voor jou verbeterd is. Daar kun je je dosering dan op aanpassen.  Hier onder zie je een voorbeeld van de testresultaten. Aan de linkerkant de beginwaarden en aan de rechterkant de waarden na een klein half jaar. Je ziet dat de hoeveelheid Omega 3 in het bloed al behoorlijk is toegenomen. Een waarde tussen de 8 en 12 % is ideaal. 8% is goed, 12 % is nóg beter.

Hieronder zie twee thermografie beelden van de borsten van een dame uit onze praktijk. Er zit een half jaar tussen de foto's. Misschien valt het je op dat de eerste foto veel heftiger qua kleur oogt dan de tweede foto. Hier zijn ook meer ontstekingen te zien. Op de tweede foto na een half jaar is te zien dat het lichaam veel rustiger is en minder heftige ontstekingen heeft. Deze dame heeft niets gedaan met onze tips en adviezen, ze heeft alleen de visolie van Eqology gebruikt.

Ook deze beelden laten zien dat het werkt. Heb je vragen? Of wil je weten of jouw bloed voldoende Omega 3 bevat? Laat het me weten, ik help je op jouw reis naar gezonde borsten.

 • Ik gebruik de olie nu zo'n 3 maanden, en wat een maakt dat een verschil voor mijn huid. Die ziet er nu veel gezonder uit
 • Mijn lichaam voelt nu veel soepeler en ik zit lekkerder in mijn vel. Ik voel me ook veel positiever. Dit had ik veel eerder moeten doen.
 • Mijn waarden volgens de bloedtest waren in het begin 2,1% Omega 3 en 12,7 : 1 ratio Omega 6 : Omega 3. Nu ben ik 5 maanden verder en zijn mijn waarden gestegen naar 6,1 % Omega 3 en de ratio is nu 5,4 : 1. Ik ben er dus nog niet helemaal, maar wel op de goede weg!
 • Ik heb geen last meer van winterhanden en kloven, geen last meer van een koortslip. Ik ben meer dan tevreden!
 • Niet alleen mijn borsten zijn extreem verbeterd, heel mijn lichaam voelt beter, maar ziet er ook beter uit op de thermografie. Wat ben ik blij dat ik deze stap gezet heb.

Borstonderzoek met thermografie

Een borstonderzoek met thermografie is pijnloos, veilig en betrouwbaar:

 • Pijnloos (geen druk) en 100% veilig (geen straling)
 • Betrouwbaar en accuraat, zeker als je met regelmaat terug komt.
 • Geschikt voor alle borsten (met implantaten, zonder implantaten, na borstverkleining, na borstamputatie)
 • Toepasbaar bij elke cupmaat

Voor wie is medische thermografie geschikt?

 • Voor mannen en vrouwen van elke leeftijd
 • Voor iedereen die preventie belangrijk vindt
 • Voor jou als je onderzoeken zonder straling belangrijk vindt
 • Voor jou om inzicht te krijgen in je onbegrepen klachten
 • Voor jou als je de relaties tussen je klachten wilt ontdekken
 • Voor jou als je je gezondheid wilt monitoren (vergelijken met de vorige keer/keren)

Inzicht maakt dat je keuzes kunt maken

Het belangrijkste dat we terugkrijgen van vrouwen is dat het inzicht in je eigen gezondheid maakt dat je vertrouwen hebt in je lichaam, dat je zelf de regie hebt over je eigen gezondheidszorg en dat je weet wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. En dat je keuzes kunt maken die daar aan bijdragen. En dat geeft rust in het hoofd!

 • Je krijgt veel adviezen en inzichten waar je zelf mee aan de slag kunt. En als je dan weer komt dan zien ze of er wat veranderd is of niet. En als er wat verandert ben je er snel bij. Je kiest zelf wat je wilt en daarmee heb je zelf de regie. Doordat ik dit jaarlijks doe heb ik vertrouwen in mijn lichaam en rust in mijn hoofd.
 • Ik heb na het maken van een thermogram veel tips gehad hoe ik mijn borsten gezonder kan maken. Het voelt goed dat je zelf zoveel kunt doen om gezondere borsten te krijgen.
 • Dat droogborstelen wat De Groene Zuster altijd zegt vond ik in het begin wel een dingetje, maar het voelt zoveel beter. Mijn borsten voelen minder gespannen en ik voel me zelf een stuk zekerder. Ik zou het niet meer willen overslaan.
 • Ik kan Thermografie heel erg aanraden! Ze gebruiken geen straling, je voelt er niets van en je krijgt echte aandacht. En daarna ook de uitslag met de foto's thuis. En ze bellen je om je veel adviezen te geven of je door te verwijzen. Ik had dit allemaal niet verwacht.
 • Ik heb nog nooit zo'n gemakkelijk en pijnloos onderzoek gehad. Waarom weten vrouwen hier niet van? Super vrouwvriendelijk, dit zou iedereen moeten doen!

Meer artikelen...

placeholder

Bij jou in de buurt

Thermografie kun je doen in heel Nederland. In het Noorden is het in Groningen, Assen, Hoogeveen, Sneek, Zwolle, Arnhem en Almelo. Mocht je dit te ver weg vinden, kijk dan eens op de website van De Groene Zuster, daar staan alle locaties op. 

Alle locaties van De Groene Zuster

placeholder

Zorgen over je borsten?

We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor je kunnen doen.

Een afspraak maken

Borstgezondheidstips

Voor alle vrouwen die zelf aan de slag willen om de gezondheid van hun borsten en hun hele lichaam te verbeteren. Wat onze moeders en oma's ons niet geleerd hebben. Laat je e-mailadres achter en je ontvangt gratis het e-book.

Vul a.u.b. uw naam in.
Dit is geen geldig e-mailadres.

Contact

06 11 46 66 90

Leeef! 
Rijksweg 36 • 9422 CC Smilde


Meer contactinformatie