Innerlijke reis tot aan explantatie
Hoe werkt het proces naar explantatie?
Als je last hebt van je (borst)implantaten dan ga je meestal door een heel proces. Zowel fysiek, want je hebt klachten, als mentaal en emotioneel.
De klachten zijn per persoon verschillend, maar kunnen onder andere bestaan uit: chronische algehele (extreme) vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, spierpijn, stoornissen in geheugen en concentratie, huiduitslag, ademhalingsproblemen, slaapproblemen, droge mond en/of droge ogen, hartkloppingen, haarverlies, spijsverteringsklachten, buikpijn, klachten die voorkomen bij auto-immuun ziektes, angst, depressie, hoofdpijn etc…
Als je al tijden met deze klachten rondloopt dan spelen er ook vaak processen af in je hoofd en gevoel. Er zijn verschillende stappen die je doorloopt om tot een oplossing te komen.
De fasen naar explantatie en herstel
- De denkfase, hierin ga je rationaliseren waarom je juist wél of juist níet moet toewerken naar de verwijdering van je implantaten. Hierin is het esthetische oogpunt het belangrijkste geweest voor jou, of waren er andere redenen waarom je de implantaten nam? Teruggaan naar je reden geeft je meer duidelijkheid in deze fase. Bij ziekte wordt juist de gezondheid belangrijk. Je kunt deze fase snel doorlopen, maar je kunt ook in rondjes blijven lopen en er niet uit komen. Dan blijf je maar denken en denken, dit proces kan jaren duren. Deze fase is er natuurlijk ook voorafgaand aan het voor het eerst laten plaatsen van implantaten.
- De afweegfase, hierin ga je de voordelen en nadelen tegenover elkaar zetten. Het komt ook voor dat je vanuit deze fase niet doorstroomt naar de volgende fase, maar dat je weer terug belandt in de denkfase. Je innerlijke criticus heeft als taak om jou gezond te houden maar stuurt je veelal weer terug naar de denkfase. Als je er uit bent kun je door naar de volgende fase.
- De voorbereidingsfase, dat is de fase waarin je alles onderzoekt om tot explantatie over te gaan. Wat moet je doen, wie kan je helpen, wil ik ook een correctie, wie gaat het betalen, welke websites ga ik lezen? Je gaat in deze fase ook op zoek naar Facebook groepen waarin je de vele reviews gaat lezen van vrouwen die jou voorgegaan zijn. Misschien wil je zelfs met ze chatten. En bereid je voor dat je ook in deze fase weer teruggeworpen kunt worden naar de denkfase of de afweegfase. Want juist als je denkt te weten wat je wilt, komt die innerlijke criticus weer langs, of loop je bijvoorbeeld tegen het saldo op de bankrekening aan en begint het nadenken en afwegen weer.
- De herstelfase, dit is de fase waarbij je ook daadwerkelijk tot explantatie overgaat en de herstelfase daarna. Maar soms loopt alles niet zoals je zou willen waardoor je weer met je innerlijke criticus aan de haal gaat en weer gaat nadenken of je er wel goed aan gedaan hebt. Zo kun je in het hele proces in rondjes blijven draaien en helemaal niet tot een goed einde komen.
- Dit is de fase waarin je jezelf weer moet hervinden. Explantatie haalt alleen maar de implantaten weg, niet de manier waarop je naar jezelf kijkt. Dat maakt dat het belangrijk is om ook wat aan je zelfbeeld te doen en aan de oorspronkelijke redenen om te kiezen voor implantaten. Dat bevordert je herstel. Anders kun je weer worden teruggeworpen op de eerdere denkfase en blijven hangen in het rationaliseren waarom je iets wel of niet zou moeten doen. Dit heet ‘Fixing the outside, by fixing the inside”.
Rotonde
Besef dat elke fase een rotonde is waarbij je zelf de afrit kunt pakken. Afhankelijk van je proces kom je een stap verder of kom je ineens weer op de oprit van de vorige rotonde. Je kunt altijd hulp vragen om je te helpen de zaken goed op een rijtje te krijgen, je herstel goed aan te vliegen waarbij je ook kunt denken aan het herstel van je littekens, lymfedrainage, ontgifting en ook de oorspronkelijke en huidige onzekerheden verwerkt. Door goede begeleiding kom je sneller door de bovenstaande fasen heen en val je minder snel terug. Dit levert een sneller herstel op.