Siliconen borstimplantaten

Ziek worden van je borstimplantaten?

Het gebeurt vaker dan je denkt. Moeten ze er uit? Kunnen ze blijven zitten? Wat kun je zoal zelf doen? 

Hoe regel je onderzoek en explantatie?

Onderzoek naar de kwaliteit van je borstimplantaten?

Afgelopen jaren is er in de media veel aandacht besteed aan de veiligheid van siliconen borstimplantaten. Zijn ze veilig of niet? Plastisch chirurgen en fabrikanten stellen dat de implantaten veilig zijn, maar de gezondheidsklachten van vele vrouwen met borstimplantaten doen anders vermoeden. Expert Rita Kappel, plastisch chirurg in Zwolle, geeft aan dat het aan de buitenkant niet te zien is of er een scheurtje in zit of niet, of dat de implantaten lekken of niet. Maar ze zegt “Alle implantaten zweten, geven dus siliconenmoleculen af, ook zonder klachten. Het zweten neemt exponentieel toe naarmate de tijd vordert. Met andere woorden, hoe langer je ze hebt, hoe meer ze gaan zweten.

Dr. Rita Kappel geeft aan dat alle artsen die aan echografie/mammografie en MRI doen kunnen zien of er een ruptuur is in de borstimplantaat. Dus het maakt eigenlijk niet uit waar je naar toe gaat voor onderzoek naar het implantaat. Een beeldvormend onderzoek aanvragen kan via de huisarts, dat gaat af van je eigen risico. Ook een doorverwijzing voor een consult bij dr. Kappel kan via de huisarts. Mocht je een echo willen regelen buiten het ziekenhuis om, kijk bij de Borstpoli.nl of kom bij mij voor een echo. Kosten moet je altijd zelf betalen bij de Borstpoli

PS: Dr Kappel heeft een wachtlijst, spreek de voicemail in of stuur een mail. Ze reageert altijd, maar niet altijd heel snel ;-)

Is vergoeding van explantatie mogelijk?

Als je besluit je implantaten te laten verwijderen denk je al snel dat je weer een hoop geld moet betalen. Maar dat is niet altijd zo. Je komt in aanmerking voor vergoeding van je explantatie als:

  1. Je borst verhard is, dat wil zeggen dat het kapsel verkalkt is en dat er dan dus sprake is van een kapsel niveau Baker 4.
  2. Er een ruptuur/scheurtje is gevonden met echo/mammo/mri
  3. Er bij operatie blijkt dat er een ruptuur of scheurtje in zit. Dan krijg je met terugwerkende kracht vergoeding (maar dat weet je dus pas achteraf)
  4. Als 1 en 2 niet aan de hand is, dan kun je via een internist die bekend is met de siliconenziekte kijken of je het vergoed kunt krijgen. Je moet dan een arts hebben die aangeeft dat het haast niet anders kan dan dat je symptomen en klachten veroorzaakt worden door de implantaten. Dan kan deze arts dat met de verzekering regelen.

En wat zijn de opties na explantatie? 

Na explantatie ben je vaak niet gelijk van al je klachten af. Dat komt doordat er door je lichaam ontstekingsreacties gemaakt worden en doordat er stagnaties in afvoer zijn. Dat vergt energie in het ontgiften. Thermografie kan je daar heel behulpzaam bij zijn, omdat je daarbij in beeld krijgt waar in je lichaam de probleem gebieden zijn, en dat is vaak anders dan de plekken waar je problemen voelt. Denk dan aan een vrouwenonderzoek of een full body onderzoek. Dan heb je het hele lichaam of het belangrijkste deel in beeld en kun je aan de slag om die problemen op te lossen. Waar je aan kunt denken is bijvoorbeeld lymfedrainage, ontgiften met voeding en supplementen, littekenbehandelingen, maar ook coaching op je zelfbeeld.

placeholder

Ziek door borstimplantaten?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Ik help je graag.

placeholder

Maak een afspraak

Er is nu eindelijk een plek waar je gehoord en gezien wordt als het gaat om problemen rond borstimplantaten.

Een afspraak maken

Borstgezondheidstips

Voor alle vrouwen die zelf aan de slag willen om de gezondheid van hun borsten en hun hele lichaam te verbeteren. Wat onze moeders en oma's ons niet geleerd hebben. Laat je e-mailadres achter en je ontvangt gratis het e-book.

Vul a.u.b. uw naam in.
Dit is geen geldig e-mailadres.

Contact

06 11 46 66 90

Leeef! 
Rijksweg 36 • 9422 CC Smilde


Meer contactinformatie