Borstonderzoek echografie
Ik geloof erin dat reguliere zorg en complementaire zorg samen kunnen gaan. In het ziekenhuis is dat niet altijd even gemakkelijk, want volgens ziekenhuisprotocol heb je eerst een mammogram nodig voordat je een echo kunt krijgen. En in Nederland is echografie een gericht onderzoek. Dat betekent dat de echo alleen gebruikt wordt om het plekje van de klacht te onderzoeken. Ik wil heel graag een innovatief echo-apparaat naar Nederland halen waarbij beide borsten gemakkelijk en pijnloos onderzocht kunnen worden buiten het ziekenhuis om. Dat maakt het toegankelijk voor alle vrouwen. Tot verwijs ik graag door naar De Borstpoli in Amstelveen/Meppel.
Echografie werkt met geluidsgolven en is pijnloos. Tijdens het maken van de echo zelf kijk je mee op een televisie scherm en kun je zien hoe jouw borsten er van binnen uitzien. Je krijgt daarmee een lesje anatomie van je eigen borsten en leert daarmee ook in welke fase van de omzetting van klierweefsel naar vervet weefsel je zit en hoe dicht jouw borstklierweefsel is. Als je dat eenmaal weet, dan leer je ook op welke plekken en hoe diep je je borsten moet voelen om knobbeltjes te kunnen ontdekken. Alles valt of staat met zelf borstonderzoek doen. Als je maandelijks je borsten zelf onderzoekt dan leer je je borsten steeds beter kennen en kun je hele kleine knobbeltjes al vinden. En mocht je dan ineens wat vinden, dan kun je weer bellen en dan doen we een nieuw onderzoek. Dat geeft rust in het hoofd. Echografie is een vrouwvriendelijk borstonderzoek: Pijnloos (geen druk) en 100% veilig (geen straling) Betrouwbaar en accuraat, zeker als je met enige regelmaat terug komt. Geschikt voor alle borsten (met implantaten, zonder implantaten, jonge borsten en na borstverkleining) Toepasbaar bij elke cupmaat.
Voor wie is echografie van de borsten geschikt?
- Voor vrouwen van elke leeftijd, zeker ook vrouwen onder de 50 jaar
- Voor vrouwen met dense breasts, dicht borstweefsel
- Voor vrouwen met pijnlijke borsten
- Voor vrouwen die geen mammografie willen
- Voor vrouwen die inzicht willen in de gezondheid van hun borsten
- Voor vrouwen die zich zorgen maken over hun borsten
- Voor vrouwen die iets voelen in hun borst
Borstonderzoek met echografie bij dense breasts
De maatschappelijke discussie over de doeltreffendheid van mammografie is inmiddels in Nederland aangezwengeld. Veel vrouwen hebben dicht borstklierweefsel waardoor je op de mammografie niet goed het onderscheid kunt maken tussen dicht borstklierweefsel en een tumor. En als er bij deze vrouwen geen tumor te zien is bij het bevolkingsonderzoek, krijgen deze vrouwen een brief thuis dat er geen verdachte aanwijzingen zijn gezien voor borstkanker. Logisch, want als je het niet ziet, dan zie je het niet. Ook al zit het er wel. En deze vrouwen worden onterecht gerust gesteld. In Amerika zijn artsen verplicht om vrouwen met dense breasts te melden dat ze dat hebben en ze een ander onderzoek aan te bieden. In Nederland is dat niet verplicht, en daarom gebeurt dat bij het bevolkingsonderzoek ook niet. Je kunt meer lezen in het artikel van De Volkskrant van 28 september 2024, Wat vrouwen niet mogen weten over hun eigen borsten. Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een vrouw met dicht borstklierweefsel die een knobbel had die er bij het bevolkingsonderzoek niet uitgehaald was en de bekende brief thuis kreeg dat er geen aanwijzingen waren gevonden voor borstkanker. Toen ze met diezelfde knobbel naar de huisarts ging werd in het ziekenhuis borstkanker vastgesteld. Bij alle instanties ving ze bot. Dit is ook aan bod gekomen bijvoorbeeld bij Eva Jinek. Goed om eens door te lezen en je eigen keuze te maken.
Dicht borstklierweefsel hebben we als jongere vrouwen allemaal en zo rond de overgang gaat het klierweefsel vervetten. Dan kun je er met de mammografie prima doorheen kijken. Maar dat vervetten is niet per definitie op je vijftigste gefixt. Sommige vrouwen hebben hun hele leven dense breasts. Het dichte borstklierweefsel is niet het probleem, we moeten deze vrouwen alleen een ander borstonderzoek aanbieden dat wel door het dichte borstklierweefsel heen kijkt. MRI is het duurdere onderzoek in deze, maar echografie werkt zeker zo goed en is veel laagdrempeliger ondanks wat de Volkskrant schrijft. Echografie kost meer tijd en is een gericht onderzoek, maar dat is geen reden om echografie een minder geschikt onderzoek te noemen dan MRI. Een nadeel van MRI waar vrouwen ook wel tegenaan hikken is het gebruik van de contrastvloeistof. Bij echografie wordt alleen een beetje gel en geluidsgolven gebruikt. Beide niet schadelijk.
Echografie is zelfs beter geschikt dan mammografie voor vrouwen met dicht klierweefsel, oftewel dense breasts. Dus voor alle vrouwen onder de 50 en voor vrouwen die ook na de overgang dicht klierweefsel houden (vaak zijn dat vrouwen met gevoelige tot pijnlijke borsten).
Innovatieve echografie zonder doorverwijzing voor alle vrouwen
Om echografie voor alle vrouwen mogelijk te maken ben ik aan het kijken naar een innovatieve manier van echografie. Ik heb er een project voor opgestart om dit apparaat naar Nederland te halen. Het kost alleen heel veel geld. Er loopt nu een crowdfundingsactie om dat geld bij elkaar te brengen. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief. Als er voortgang te melden is vind je dat hier en in de nieuwsbrief. Wil je doneren, dat kan. Delen in je social media kanalen wordt gewaardeerd: Doneer hier