Thermografie

Pijnvrij en stralingsvrij onderzoek

We doen borstonderzoek, vrouwen gezondheidsonderzoek en full body onderzoek. 

Is thermografie een alternatief voor mammografie?

Nee, thermografie is een ander soort onderzoek dan mammografie. Hieronder leggen we dat uit.

Mammografie versus Thermografie

Mammografie, echografie en MRI zijn onderzoeken die gericht zijn op het vinden van verdachte plekken voor bijvoorbeeld kanker. Als die gevonden worden dan wordt een punctie of biopt gedaan om met zekerheid te kunnen zeggen of het wel of niet om kankercellen gaat. Bij thermografie wordt gekeken naar veranderingen in de fysiologie, dat zijn de lichamelijke processen. Als we zien dat processen gaan veranderen, dan kun je daar uiteindelijk een verandering in de anatomie van krijgen. Als we zien dat de processen dreigen te ontsporen, dan wordt doorverwezen naar de huisarts voor aanvullend onderzoek.

Elke ziekte maakt 6 fases door (ooit beschreven door dr. Reckeweg). Fase 1 is heel onschuldig, bijvoorbeeld een hoestje, dit gaat meestal zonder interventie weer over. Fase 6 betekent dat er niets anders rest dan de dood. Maar daar tussen in zijn meer fases. Als we de signalen van ons lichaam vanaf fase 2 negeren, dan kunnen uiteindelijk ook andere systemen van ons lichaam bij de aandoening betrokken raken. En dan kom je in de ontstekingsfase. Deze fase is nog steeds omkeerbaar door leefstijlveranderingen. In fase 4 kijken de reguliere onderzoeken als mammografie mee, er wordt gezocht naar een tumor of een knobbel, naar verandering van het weefsel. Deze verandering heeft zich in de fases daarvoor (en dat kan jaren duren) ontwikkeld. Mammografie kijkt naar veranderingen in de anatomie (fase 4) terwijl thermografie al in de fase 2 meekijkt, naar veranderingen in de fysiologie. Onze interpretatieservice kan van deze afwijkingen zeggen of deze een laag, gemiddeld of hoog niveau van zorg hebben. Bij een verhoogd niveau van zorg verwijzen we altijd door.

De verschillen tussen mammografie en thermografie

Thermografie is preventiever dan mammografie: er kunnen (vaak) bij elk niveau van zorg nog allerlei niet-invasieve en niet-giftige dingen gedaan worden om de borsten weer gezond te krijgen, met name zijn dat veranderingen in de leefstijl. Bij mammografie wordt gezocht naar een knobbel of tumor. Als die gevonden wordt, dan is hij er dus al; dat is een stuk minder preventief. En dan is dus ook vaak vrij drastisch ingrijpen noodzakelijk (als kanker wordt geconstateerd: vaak operatie, chemo en/of bestralingen). En dan ben je er dus met een thermografie vaak eerder bij!

Thermografie is pijnloos en er komt geen straling aan te pas. Mammografie kan pijnlijk zijn vanwege de druk op de borsten; bovendien wordt hierbij röntgenstraling gebruikt.

Thermografie is geschikt voor alle vrouwen met volwassen borsten. Aanbevolen wordt te beginnen vanaf 30 jaar. Wachten op de oproep van het RIVM voor een mammografie (die elke Nederlandse vrouw krijgt bij 50 jaar) is ook om díé reden veel minder preventief; het kan zelfs al erg laat zijn.

Thermografie is geschikt voor vrouwen na een mastectomie om het weefsel in de gaten te houden. Mammografie is immers niet meer mogelijk.

Mammografie kent ongeveer 30% vals-positieve uitslagen. Dat wil zeggen dat er een knobbel wordt gevonden (en behandeld) die nooit tot klachten geleid zou hebben. Thermografie kent het verschijnsel vals-positief niet. Als iemand met een verhoogd niveau van zorg doorgestuurd wordt voor (liefst) een echogram, dan kan het zijn dat er niets gevonden wordt; fase 4 is dan dus nog (lang) niet bereikt. Thermisch gezien is er echter wel degelijk een veranderende fysiologie en zijn er mogelijk ontstekingen of gestagneerd lymfesysteem dat aangepakt moeten worden.

Mammografie kan niet gedaan worden bij jonge vrouwen en bij vrouwen met veel overgewicht. Die hebben namelijk over het algemeen dicht borstklierweefsel, waardoor bij deze vrouwen 50% van de echte kankers gemist wordt. (Door het dichte weefsel zijn deze eenvoudigweg niet te zien op het mammogram.) Thermografie heeft geen enkel probleem met dicht borstklierweefsel; de foto’s zijn net zo betrouwbaar.

 

  • Je krijgt veel adviezen en inzichten waar je zelf mee aan de slag kunt. En als je dan weer komt dan zien ze of er wat veranderd is of niet. En als er wat verandert ben je er snel bij. Je kiest zelf wat je wilt en daarmee heb je zelf de regie. Doordat ik dit jaarlijks doe heb ik vertrouwen in mijn lichaam en rust in mijn hoofd.
  • Ik heb na het maken van een thermogram veel tips gehad hoe ik mijn borsten gezonder kan maken. Het voelt goed dat je zelf zoveel kunt doen om gezondere borsten te krijgen.
  • Dat droogborstelen wat De Groene Zuster altijd zegt vond ik in het begin wel een dingetje, maar het voelt zoveel beter. Mijn borsten voelen minder gespannen en ik voel me zelf een stuk zekerder. Ik zou het niet meer willen overslaan.
  • Ik kan Thermografie heel erg aanraden! Ze gebruiken geen straling, je voelt er niets van en je krijgt echte aandacht. En daarna ook de uitslag met de foto's thuis. En ze bellen je om je veel adviezen te geven of je door te verwijzen. Ik had dit allemaal niet verwacht.
  • Ik heb nog nooit zo'n gemakkelijk en pijnloos onderzoek gehad. Waarom weten vrouwen hier niet van? Super vrouwvriendelijk, dit zou iedereen moeten doen!

placeholder

Bij jou in de buurt

Thermografie kun je doen in heel Nederland. In het Noorden is het in Groningen, Assen, Hoogeveen, Sneek, Zwolle, Arnhem en Almelo. Mocht je dit te ver weg vinden, kijk dan eens op de website van De Groene Zuster, daar staan alle locaties op. 

Alle locaties van De Groene Zuster

placeholder

Zorgen over je borsten?

We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor je kunnen doen.

Een afspraak maken

Borstgezondheidstips

Voor alle vrouwen die zelf aan de slag willen om de gezondheid van hun borsten en hun hele lichaam te verbeteren. Wat onze moeders en oma's ons niet geleerd hebben. Laat je e-mailadres achter en je ontvangt gratis het e-book.

Vul a.u.b. uw naam in.
Dit is geen geldig e-mailadres.

Contact

06 11 46 66 90

Leeef! 
Rijksweg 36 • 9422 CC Smilde


Meer contactinformatie