Borstonderzoek
Er zijn verschillende manieren van borstonderzoek doen. Een belangrijke is het zelfonderzoek, daarmee kun je je eigen borsten goed in de gaten houden. En als je verandering ziet of voelt, dan kun je stappen nemen om nader onderzoek te laten uitvoeren. Andere manieren van borstonderzoek zijn met behulp van mammografie, echografie, MRI en ook thermografie. Het verschil hiertussen wordt op een andere pagina toegelicht.
Hoe doe je zelf borstonderzoek?
Zelf borstonderzoek doen is heel belangrijk, tweederde van de vrouwen met borstkanker heeft zelf een knobbeltje ontdekt. In tegenstelling tot wat er overal aangegeven wordt, doe je borstonderzoek met twee handen tegelijk. Die houd je kruislings voor je borsten langs zodat je je linkerborst met de rechterhand voelt en je rechterborst met de linkerhand. Zo kun je heel gericht voelen. Het is goed als je dat wat je aan de linkerborst voelt, dat je dat ook aan de rechterborst voelt. Voelt het verschillend, voel je aan de ene kant een knobbel en aan de andere niet, neem dan contact op voor nader onderzoek. Je kunt tijdens dat kruisings voelen je handen rondom je borsten bewegen.
Een borstonderzoek met thermografie is preventief, pijnloos, veilig en betrouwbaar.
We onderzoeken met thermografie de fysiologie en niet de anatomie. Als er veranderingen in jouw fysiologische processen zichtbaar worden, dan zijn die met het veranderen van je leefstijl vaak omkeerbaar. Dit is echte preventie, niet wachten totdat je ziek bent, maar van te voren al controleren en verbeteren.
- Pijnloos (geen druk) en 100% veilig (geen straling)
- Betrouwbaar en accuraat, zeker als je met regelmaat terug komt.
- Geschikt voor alle borsten (met implantaten, zonder implantaten, na borstverkleining, na borstamputatie)
- Toepasbaar bij elke cupmaat
Borstonderzoek met echografie is pijnloos, veilig en betrouwbaar
Echografie werkt met geluidsgolven en is pijnloos. Tijdens het maken van de echo zelf kijk je mee op een televisie scherm en kun je precies zien hoe jouw borsten er van binnen uitzien. Je krijgt daarmee een lesje anatomie van je eigen borsten en leert daarmee ook in welke fase van de omzetting van klierweefsel naar vervet weefsel je zit. Als je dat eenmaal weet, dan leren we je ook op welke plekken en hoe diep je je borsten moet voelen om knobbeltjes te kunnen ontdekken. Alles valt of staat met zelf borstonderzoek doen. Als je maandelijks je borsten zelf onderzoekt dan leer je je borsten steeds beter kennen en kun je hele kleine knobbeltjes al vinden. En mocht je dan ineens wat vinden, laat het weten, dan kijken we er naar met echografie. Dat geeft rust in het hoofd.
Echografie is zelfs beter geschikt dan mammografie voor vrouwen met dicht klierweefsel, oftewel dense breasts: dus voor alle vrouwen onder de 50 en voor vrouwen die ook na de overgang dicht klierweefsel houden (vaak zijn dat vrouwen met gevoelige tot pijnlijke borsten). De diagnose wordt gesteld door dr. Peter Melkert van de Borstpoli. Dat betekent dat de echografiebeelden naar hem worden opgestuurd en dat hij de diagnose stelt. Binnen 48 uur heb je meestal de uitslag.